Skip links

Solarni sistem za prezračevanje zaprtih prostorov, s predgretim zrakom

Solarni sistem za prezračevanje je primeren za uporabo v gospodinjstvu, zidnicah, garažah, počitniških hišicah in celo pri počitniških prevoznih sredstvih. Montaža sistema je hitra in enostavna, saj je potrebno samo solarni panel pritrditi na južno stran poslopja in skozi steno izvrtati luknjo cca 12 cm, skozi katero bo v gospodinjstvo vstopal svež, suh in topel zrak. 

Preprečuje nastanek plesni v prostoru in dovaja suh topel zrak, kar pripomore do zračenja in hkratnega ogrevanja prostora brez porabe energije. Zrak potuje skozi kolektor in tako prejme toploto s strani konstrukcije zračnega kolektorja, ki jo nato brez izgub prenese v prostor. Celo v mrzlih sončnih zimskih dneh je kolektor zmožen vpihovati zrak, ki je od 25 do 30 ˚C toplejši od zunanje temperature. Sistem je popolnoma avtomatiziran in možno je koriščenje nepovratnih sredstev s strani EKO sklada.

 

Energetski izračun

  • povprečna gostota moči sevanja sončne energije v Sloveniji znaša 1000 W/m2
  • povprečno število sončnih ur v Sloveniji znaša 1000 sončnih ur
  • kar pomeni, da lahko na letni ravni v povprečju izkoristimo1 MWh/m2 sevanja sončne energije, ki ga lahko spremenimo v toploto za dogrevanje naših gospodinjstev

Solarni sistem za prezračevanje je ekonomsko in energetsko zelo učinkovit, kot prezračevalni sistem, ki služi za vnos suhega toplega in svežega zraka. V sekundarni funkciji pa služi, kot dogrevalni sistem pozimi ali hladilni sistem poleti (opcijsko). Takšen sistem nam lahko prihrani začetek ogrevanja za nekje tri tedne in konec ogrevanja prav tako skrajša nekje za tri tedne. Prednosti tovrstnega sistema se kažejo v: brezplačnem prezračevanju, ki hkrati dogreva/hladi, enostavni montaži na steno ali streho, v ne odvisnem delovanju na mrežo, odpornosti na vse vremenske vplive, zvišanju bivalnega udobja, življenjski dobi 15 – 25 let, prihranku pri ogrevanju, vračilni dobi 3-7 let, subvenciji EKO sklada. 

Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo preko e-maila: info@eea.si. V primeru zainteresiranosti po tovrstnem zelenem in varčnem sistemu vam s pomočjo programskega orodja optimalno sestavimo vaš paket, tako da bo zadostoval vašim željam, kot tudi potrebam vašega gospodinjstva.

Avtor: Cepuš Matjaž